آموزش کامل نصب درب و ریل کابین آسانسور

آموزش کامل نصب درب و ریل کابین آسانسور

اشتراک گذاری

در این مطلب آموزشی از سایت آسانسور امید به بیان آموزش کامل نصب ریل های آسانسور می پردازیم. ریل های آسانسور یکی از اجزای سیستم آسانسور می باشد که مسیر حرکت کابین را مشخص می کنند. از یک آسانسور نباید انتظار داشت که به طور منظم و ایمن روی ریل های راهنما که حداقل استانداردهای کیفیت را ندارند و به درستی نصب نشده اند کار کند. ریل ها اطلاعات مربوط به موقعیت آسانسورها، درها، قفل درها و ترمزهای ایمنی را به سیستم کنترل منتقل می کنند ریل ها در کارخانه های کاملا مجهز و دارای سیستم های اندازه گیری با کیفیت و دقت بالا تولید می شوند. سطح کیفی مورد انتظار از آسانسورها تنها در صورتی محقق می شود، که فرآیندهای ساخت و نصب اجزای آن بخوبی انجام شود.

شرکت آسانسور و پله برقی امید ارائه دهنده بهترین درب آسانسور و ریل آسانسور در انواع برند ها معتبر دنیا می باشد می توانید برای خرید ریل آسانسور مونته فرو MF چین سرد و ریل آسانسور مارازی ایتالیا T9 با کاارشناس فروش این مرکز تماس حاصل فرمایید.

نحوه عملکرد ریل آسانسور

ریل آسانسور نقش راهنما، و هدایت کننده کابین و فریم وزنه تعادل آسانسور را بر عهده دارد و به هنگام عدم توزیع یکنواخت بار در کف آسانسور، مانع از حرکت پاندولی و تکان های افقی کابین آسانسور می شود. همچنین ریل ها از نوسانات کابین به علت نیروهای خارج از مرکز جلوگیری می کند.

ریل آسانسور با توجه به طول و عرض سطح مقطع به چند نوع تقسیم می شوند، ریل T45 با ریل T50 برای وزنه تعادل آسانسور و ریل  T9 و T16 ویژه کابین آسانسور در ظرفیت های گوناگون است. ریل آسانسور ساخته شده از فولاد ST-37، باید دارای سطح صاف و صیقلی باشند.  مختصات تنش کششی ریل های آسانسور باید بیشتر از ۳۷۰ نیوتن بر میلیمتر مربع و کمتر از ۵۲۰ نیوتن بر میلیمتر مریع باشد.

اتصال ریل ها به یکدیگر به کمک صفحه ای به نام پشت بند ریل، انجام می شود. به هنگام حمل مسافر و بار توسط کابین آسانسور، نیروی زیادی به ریل ها وارد نمی شود، و حداکثر فشار زمانی به ریل ها منتقل می شود که، ترمز های اضطراری آسانسور فعال شوند، از این رو نصب ریل ها باید به جوشکاری صحیح براکت ها و هم سطح سازی لبه های ریل ها بر روی هم و عدم وجود پله یا زائده در نقاط اتصال ریل ها دقت ویژه ای کرد.

ریل آسانسور را به صورت شاخه های ۵ متری، گرم و سرد می توان در بازار یافت البته طول ریل های آسانسور های با ظرفیت بالا و سنگین (۳۲۰۰ کیلو یا ظرفیت ۴۰ نفر به بالا) ۴ متر می باشد. چهار سوراخ جهت اتصال ریلها به یکدیگر در انتهای ریل ها تعبیه شده، که بواسطه پشت بند های مستطیلی شکل، پیچ، واشر تخت و واشر فنر به هم متصل شوند.

در سر ریل آسانسور یک شیار سراسری برای اتصال، دقیق و یکنواخت ریل ها ایجاد شده و در سمت دیگر ریل، زبانه ای به اندازه شیار طرف مقابل در نظر گرفته شده تا زمانیکه دو ریل بصورت دوبل روی هم قرار می گیرند بصورت نر و ماده روی هم چفت شوند و باعث استقرار دقیق ریل ها بر روی هم می شود. در قسمت انتهایی ریل آسانسور (محل اتصال پشت بندها) صیقلی و تراشکاری شده تا بطور کامل با پشت بند ریل منطبق و فیکس گردد.

چاه آسانسور در برخی نقاط دارای ناشاقولی هایی می باشد و یا بخشی از فضای چاه آسانسور توسط پوتر ها اشغال می شود، ملاک ریل گذاری آسانسور باید تنگترین نقطه چاه باشد.

بیشتر بخوانید : درب نیمه اتوماتیک کابین آسانسور یاران عرض ۸۰ دولته

مراحل نصب ریل آسانسور

با توجه به وظیفه ریل، در سیستم آسانسور، باید در نصب و جایگذاری آن نهایت دقت و حساسیت خرج شود. عمود و موازی ها ریل آسانسور باید به دقت انجام شوند و فاقد هر گونه خمیدگی-انحراف و یا قوس در هیچ نقطه آن از پایین ترین سطح کف چاه و تا بالاترین قسمت زیر سقف چاه باشند. در هنگام نصب ریل ها باید دقت شوند که هیچگونه ضربه ای به آنها وارد نشود و همچنین در زمان جوشکاری باید از برخورد انبر با ریل خودداری کرد چراکه ممکن است در اثر برخورد انبر یا الکترود به ریل عملکرد ریل ها در طول زمان با مشکلاتی مواجه شوند.

سرویسکاران و کارشناسان نصب آسانسور، درب و ریل را ستون فقرات سیستم آسانسور می دانند و معتقدند آسانسوری که لوازم مرغوب و درجه یکی دارد اما نصب درب و ریل آنها به درستی انجام نشده در مقایسه با آسانسور با لوازم معمولی البته با نصب دقیق و اصولی دارد، به مرور زمان خرابی بیشتری خواهد داشت.

بخش عمده کار نصب آسانسور معمولا در چاه آسانسور و در ارتفاع و گاهی در پرتگاه انجام می شود، لحظه ای غفلت یا کمترین بی توجهی عواقب بسیار خطرناکی از قبیل: آسب دیدن – جراحت های شدید، قطع عضو و فلج و حتی مرگ را بدنبال دارد.

بدیهی است که اولین مرحله از نصب ریل آسانسور و سایر بخش های آن، رعایت نکات و اصول ایمنی و دقت و هوشیاری می باشد. نصاب ریل آسانسور باید مجهز به کفش کار مناسب، کمربند ایمنی، دستکش کار، عینک کار (در هنگام فرزکاری و جوشکاری) باشد.

بیشتر بخوانید: درب آسانسور لولایی عرض ۸۰

نکات مهم برای نصب درب و ریل آسانسور

  1. نصب حفاظ ایمنی مقابل دربهای آسانسور در کلیه طبقات.
  2. در چاه آسانسور باید داربست مناسب نصب شود.
  3. پیش از اکیپ نصب، باید تمامی لوازم مورد نیاز برای نصب درب و ریل، در کارگاه موجود باشد.
  4. انبار کردن ابزار و قطعات مهم آسانسور در محیطی مناسب
  5. در نظر گرفتن مکانی در کارگاه مناسب باری اسکان اکیپ نصب آسانسور.

امروزه برای نصب ریل آسانسور، ابزار تست و کنترل مختلفی وجود دارند که از حسیاسیت و دقت بالایی برخوردار می باشند. هر چند که دسترسی به برخی از این ابزار ها هنوز در ایران میسر نشده، اما استفاده از این ابزار ها، می تواند عملیات نصب ریل را نسبت به گذشته بسیار ساده کند.

نکت مهم در خصوص نصب حفاظ درها و داربست داخل چاه

همانطور که گفته شد وجود حفاظ در مقابل درب های آسانسور پیش از شروع عملیات نصب درب و ریل ها ضروری می باشد. چراکه فضای خالی درب ها در طبقات بسیار خطرناک بوده و تا زمان اجرای درب ها باید رعایت نکات ایمنی و نصب حفاظ رعایت شود.

کلافهای داربست های یکه در چاه آسانسور نصب می شوند، باید پایین تر از کف طبقات (خط تراز طبقه) باشند. باید در میان کلاف داربست هر طبقه، یک کلاف دیگر تحت عنوان کلاف نیم طبقه نصب شود. کلاف نیم طبقه برای سهولت در بالا کشیدن ریل ها، نصب و جوشکاری براکت ها و ریل کابین و ریل وزنه تعبیه می شود.

دستک های مهار داربست در طول چاه آسانسور باید در نقاطی قرار بگیرند که در فرآیند نصب ریل ها و همچنین شاقول اندازی خللی ایجاد نکند. برای سهولت کار روی داربست ها باید از تخته های زیر پایی و یا الوار استفاده کرد. البته قرارگیری تخته ها روی داربست بسیار مهم است زیرا در صورت نا متعادل بودن تخته ممکن است زیر پای نصاب به ناگهان خالی شود و خسارات جانی و مالی به همراه داشته باشد.

در بعضی از ساختمان ها به دلیل موقعیت چاه و نوع آسانسور، از آسانسور وزنه بغل استفاده می شود، برای این سیستم نیز ابزار خاصی طراحی شده و دارای پانل تنظیمات فاصله طولی و عرضی بوده که پس از نصب ریل های کابین امکان نصب سریع ریل های وزنه تعادل آسانسور را مهیا می کند.

پس از نصب اصولی و استاندارد صحیح داربست ها و همچنین تهیه تخته های زیر پایی مناسب، مرحله شاقول اندازی آغاز می شود. برای شاقول اندازی باید سیم شاقول، فولادی با ضخامت مناسب، صاف و بدون تاخوردگی و متناسب با طول چاه باشد محل انتخاب استقرار سیم شاقول در بالای آخرین طبقه با توجه به نوع آسانسور، مسافربر، باربر، براتکاردبر، آسانسور ویلچیر بر، غذابر و . . . با توجه به نوع درب طبقات (تلسکوپی، سانترال، لولایی) مطابق نقشه اجرایی انتخاب می شود.

  • نصب درب سنترال آسانسور

برای نصب درب سنترال آسانسور در طبقات، با شاقول و آهنربا، با در نظر گرفتن فواصل مساوی فریم درب با لبه ریل های دو طرف و اندازه گیری از وسط (آکس درب) لبه پایین فریم درب با دو لبه ریل های چپ و راست، بهترین و دقیقترین نقطه ویژه استقرار درب انتخاب می شود.

بیشتر بخوانید : درب آسانسور تمام اتوماتیک سانترال کابین یاران عرض ۸۰ دو لته

نصب ریل های کابین و وزنه تعادل

نصب ریل های کابین آسانسور و ریل های وزنه تعادل با شاقول امکان پذیر می باشد اما برای نصب درب ها چند روش مختلف وجود دارد که بهترین آن نصب نبشی یا ناودانی زیر درب در محل مربوطه، اندازه گیری سمت راست از ریل های کابین تا چهارچوب درب طبقه اندازه گیری سمت چپ از ریل های کابین تا چهارچوب درب طبقه اندازه گیری از نقطه آکس درب نسبت به لبه هر دو ریل کابین به همراه استفاده از ۴ شاقول با کمک آهن ربای نعلی شکل ۲ عدد شاقول بر روی دو سمت راست و چپ زیر فریم سر درب ۱ عدد شاقول، بالای فریم درب از سمت بیرون ۱ عدد شاقول، بالای فریم از سمت داخل چاه (بعضی از نصب کاران آسانسور برای نصب درب ها نیز به طور جداگانه ۲ شاقول از دو طرف چپ و راست دربها از بالا تا پایین آویزان نموده و با آن درب ها را یک راستا نصب می کنند).

نکته : برای شاقول اندازی درب آسانسور می توانید از آهن ربای نعلی استفاده کرد. برای مشخص کردن بهترین وضعیت استقرار درب های آسانسور باید دو شاقول در دو طرف کناری زیر لبه فریم نزدیک ستون درب (مطابق شکل زیر) دو شاقول دیگر هم از سمت داخل و بیرون درب بر روی لبه فریم انداخت.

قناص گیری چاه آسانسور

قناص گیری چاه آسانسور باید قبل از نصب داربست ها انجام شود. برای قناص گیری چاه آسانسور روش های مختلفی وجود دارد که رایج ترین روش برای اینکار در نزدیکی درب طبقات و سمت انتهای چاه، ۲ سری شاقول انداخته (جلو و عقب چاه آسانسور) و فواصل سیم شاقول نسبت به دیوار هر طرف را در کلیه طبقات برداشت و به همین ترتیب فواصل شاقول جلو را با دیوار دو طرف یاداشت نموده، سپس اعداد را بازبینی نموده و کمترین فاصله در سراسر چاه آسانسور را ملاک قرار داده و شاقول اندازی اصلی را بر اساس همان نقطه ای که تنگ تر است آغاز می کنند.

برای شاقول اندازی ریل ها کابین آسانسور، با در نظر گرفتن فاصله دهانه ریل طبق نقشه اجرایی درب و ریل بر اساس ظرفیت، با در نظر گرفتن فاصله ۵ سانتیمتری از لبه ریل به سمت دیوار انتهای چاه، از بالا شاقول را آویزان می کنند.

در اجرای درب و ریل آسانسور، وزنه شاقول بسبار موثر می باشد. برخی از نصاب ها ماهر و با تجربه از یک تکه لوله آهنی، یک وزنه می سازند که نصب ریل آسانسور در ساختمان های بلند کارایی دارد، در صورت استفاده از لوله آهنی به عنوان وزنه شاقول باید دقت شود که میله اتصال به سیم شاقول در این قطعه باید دقیقا در مرکز لوله قرار گیرد.

جالب است که بدانید، در فرآیند نصب درب و ریل آسانسور، زمان شوقول اندازی نیز بسیار مهم است به عبارتی زمانی برای شاقول زنی مناسب است که جریان باد ملایم و باشد در صورت وزش باد شدید، شاقول زنی به درستی انجام نمیشود.

برای استقرار بهتر شاقول، می توان یک تکه ناودانی یا نبشی را در محل مناسب طبق نقشه درب و ریل و با توجه به قناص گیری انجام شده، در محل مناسب قرار داد تا سیم شاقول را به آن آویزان کرد تا وزنه به ته چاه آسانسور برسد، باید توجه شود که سیمی که آویزان است، حتما از شیاری که با تیغه اره روی نبشی یا ناودانی ایجاد کرده ایم دقیقا عبور کند.

در زمان شاقول زنی، موازی قرار گرفتن نمای بیرون درب با لابی یا راهرو بسیار مهم است، عدم توجه به این موضوع باعث ایجاد نقیصه خواهد شد.

پس از اتمام فرآیند شاقول اندازی، می توان برای نصب ریل ها از شابلن ریل که نوعی ریل بند است، استفاده کرد. ریل بند و یا شابلن ریل، از دو تیکه نبشی نمره ۵ یا ۶ بوده با اندازه خاص (با توجه به دهانه ریل) تشکیل شده. در انتهای هر یک از این نبشی ها دو سوراخ و زائده ای به ضخامت تیغه ریل که در یک طرف لبه دو سر آن وجود دارد که بوسیله دو پیچ و مهره ۱۲×۶۰ به هم متصل می شود. استفاده از شابلن ریل و اتصال آنها به دو تیغه ریل ها باعث می شود دو ریل در یک راستا قرار گرفته و از وجود انحراف ریل جلوگیری می کند و فاصله دهانه ریل نیز توسط آن حفظ می شود.

هنگام نصب ریل ها، فاصله قسمت جلو کابین تا آکس ری لحدود ۱۰ الی ۱۴ سانتیمتر کمتر از فاصله قسمت عقب کابین (یا تا آکس ریل قاب وزنه) می باشد. چراکه وجود موتور درب و تجهیزات درب باعث می شود که سمت جلو کابین سنگین تر از قسمت عقب کابین می باشد. برای بالانس شدن کابین آسانسور این فاصله در نظر گرفته می شود تا اگر لرزه گیر ها شل شدند، کابیت لنگر نندازد.

عرض چاهک آسانسور را باید از وسط به دو نیم تقسیم کرد و شاقول ریل را  مطابق با ابعاد نقشه که دهانه ریل را مشخص کرده و در نقطه ریل ها را با وضعیت چاه منطبق نموده زد. برای انجام اینکار معمولا دو دستگاه ساعت ریل به یکدیگر با کمک کش قیطونی بهم متصل می شوند بدیهی است که طول کش باید با فاصله ریل (دهانه ریل) برابر باشد، تا در زمان استفاده کشش و سفتی لازم را داشته باشد.

اشتراک گذاری

دیدگاه‌ها